Nyheter


Styret takker Mette

Posted by trond on March 24, 2021

Norsk Dampselskap sitt nye styre ønsker å takke Mette Orten for en fantastisk utført jobb som Styreleder i NDS. Hennes engasjement og pågangsmot har vært en inspirasjon for oss alle disse årene! Norske dampere har mye å takke henne for, og NDS hadde ikke eksistert lengre i dag om hun ikke tok grep for snart to år siden!

Tusen takk Mette. Håper å ha deg med oss lenge enda!


Ny styreleder bak spakene

Posted by mette on March 15, 2021

Årets valg er gjennomført i Norsk Dampselskap, og den som skal ta over spakene som ny styreleder er Trond O. Kolby Meier. Trond kom inn som styremedlem i 2019 og har siden hatt rolle som kasserer. I dette intervjuet får vi vite litt om Trond og hans forhold til damp og forening.

 

Trond om seg selv:

 

Jeg er 45 år, bor i Son med kona, to barn og to katter!
Jeg jobber som lokomotivfører i SJ Norge, hvor jeg hovedsakelig kjører regiontog på Dovrebanen, i tillegg til å være verneombud for mine kollegaer i Oslo. Jeg er også med som testfører for SJ Norge sine nye hybridtog som skal gå på Rørosbanen og Trønderbanen. Dette er i regi av Norske Tog / Jernbanedirektoratet.

Om hvordan han ble introdusert for dampen:


Jeg har som mange andre forsøkt å slutte å røyke mange ganger med mer eller mindre suksess. Jeg har prøvd de fleste røykesluttproduktene som er tilgjengelig, inkludert reseptbelagte midler som Champix.
Min erfaring er at vanlige produkter som nikotintyggis bare fungerer så lenge man faktisk har den i munnen, mens Champix ødelegger nattesøvn og gjør andre rare ting med kroppen. Men etter Champix var jeg faktisk røykfri en stund, - helt til den første festrøyken. De som er tidligere røykere vet alt om den der.

Så så jeg flere og flere av mine kollegaer som stod å dampet, og fikk lyst til å prøve selv. Og i mars 2016 kjøpte jeg min første e-sigarett i Sverige med alt for sterk e-juice.
Men det fungerte. Det smakte tross alt bedre enn røyk, og helsegevinsten kom omtrent umiddelbart i form av bedre pust og dagsform.
Etter det kan jeg telle på en hånd hvor mange sigaretter jeg har røyket.. og 90% av de har vært for å teste hva røyk smaker som i forhold til damp. Det holdt da lenge med et trekk!


Hva er din motivasjon for å stille til verv?


Jeg er veldig inspirert over den jobben som NDS har gjort før jeg begynte som styremedlem for et par år siden. NDS har hatt sine utfordringer de siste årene, men med godt lederskap har Mette holdt styret sammen og NDS flytende.
Jeg stilte til verv som styreleder fordi jeg kan ta på meg den praktiske delen av å lede et styre siden jeg er en organisator og har erfaring som styreleder i andre sammenhenger. Men det er ikke til å stikke under en stol at jeg vil være 100% avhengig av den kompetansen og ressursene som resten av styret har.
Jeg gleder meg til å bli kjent med de nye styremedlemmene, og fortsette det gode samarbeidet jeg allerede har med de som blir med over i nytt styre.

Hva blir din viktigste prioritet i NDS?


Det blir å fortsette kampen for dampen. Vi har en stor utfordring frem for oss med tanke på innføring av TPD, og særavgifter som vil bli lagt på e-sigaretter og dampjuice. Et godt samarbeid med andre organisasjoner og viktige kontaktpersoner i både inn- og utland er også veldig viktig.
I tillegg vil det være veldig viktig å gi resten av styret tilgang til de ressursene de trenger for å fungere optimalt.

 

 TrondMeier21lite.jpg

 Foto: Trond O. Kolby Meier


USA - tilsetningsstoffer var årsak

Posted by mette on September 27, 2020

Studie støtter at tilsetningsstoffer var årsak for lungesykdom og dødsfall i USA kunne vi lese 4 sept. i artikkel av Kjørstad på forskning.no
 
Seniorforsker Karl Erik Lund ved FHI gir uttrykk for at funnene i den nye studien er i tråd med annen forskning. Det amerikanske Center for Disease Control (CDC) og mediene var trege med å fortelle om at mange av de syke hadde inhalert cannabisolje istedenfor e-sigarettvæske.
- Det gikk flere måneder før CDC erkjente dette og informerte opinionen, sier Lund.
Vi spurte oss den gang: Hvor mange klikk er et menneskeliv verdt? https://norsk-dampselskap.no/.../hvor-mange-klikk-er-et.../
Røykere ble skeptiske til å bytte bort røyken med den konsekvens at de fortsatte med tobakksigaretter som dreper eller forkorter livet til halvparten.
Propaganda fra motstandere fikk fotfeste ved at det fikk lov til å spre seg.
 
Det vises stadig til tilfellene i USA også fra politisk hold her i Norge. At feil informasjon får gehør i en prosess for innføring av regulering og bestemmelser rundt denne er uheldig og kan i dette tilfellet ha medført helseskade. 
 
 

 

1