Nyheter


Begrepet "Først, gjør ingen skade", som er et innebygd prinsipp i eden som sparker i gang karrieren til de fleste nye leger i Amerika, har blitt noe av et surrogat for medisinutøvelsen. Men det er noe av et falskt løfte. Leger forårsaker rutinemessig skade på pasientene. Den eden vi bør ta er, "Hjelp andre, med så lite skade som mulig."

Vi lever i en verden av skade - fra bilulykker til rekreasjonsdroger, seksuelt overførbare sykdommer, kreft, usunt kosthold og mangel på mosjon. Listen fortsetter. Ved å behandle resultatene av disse farene, må målet en har som lege være å redusere skade.

Ta fedme som et eksempel. Denne utbredte helserisikoen er en viktig underliggende årsak til diabetes, hjertesykdom, kreft og andre kroniske lidelser. Når rådgivning til pasienter om vekttap feiler, som det ofte gjør, vender vi til intervensjoner som diettpiller og gastrisk bypassoperasjon. Mens de kan hjelpe folk med å gå ned i vekt og redusere risikoen for å utvikle fedme-relaterte komplikasjoner, er disse behandlingene ikke uten skade. I stedet kan de ledsages av betydelige bivirkninger og kan til og med være dødelige. Likevel aksepterer vi disse risikoene som en måte å redusere fedmefare i forhold til den kjente risikoen for død og sykdom forbundet med morbid fedme.

Det finnes utallige andre eksempler. Vi foreskriver rutinemessig insulin, et stoff som bærer de kjente bivirkningene av hypoglykemisk koma og død, til personer med diabetes. De mye applauderte legemidlene som kan kurere hepatitt C, kan også forårsake alvorlig leversvikt. Lasix, en viktig medisin som hjelper mennesker med hjertesvikt til å bli kvitt væskeoppbygging i bena eller lungene, kan også forårsake nyresvikt. Og alle samtykkeskjemaer/samtaler for kirurgi, selv operasjoner for å fjerne svulster, inkluderer død som en mulig komplikasjon.

Fordi skade er naturlig i moderne medisin, praktiserer leger skadereduksjon nesten hver gang vi behandler våre pasienter. Ingen, inkludert pasienter, gir virkelig dette en annen tanke. Men når det kommer til medisinske problemer som blir helseproblemer, blir skadereduksjonen bemerkelsesverdig kontroversiell.

Vi har sett dette med seksualopplysning utover bare avholdenhet. Det er ingen tvil om at bruk av prevensjon reduserer uønskede graviditeter og seksuelt overførbare sykdommer, men utdanning i skolene om bruk av kondomer eller andre former for prevensjon er fortsatt svært omstridt i mange stater, med kritikere som frykter at det vil oppmuntre tenåringer til å ha sex. Rene nålutvekslingsprogrammer, som ikke er allment akseptert til tross for den kjente risikoen for overføring av hepatitt og HIV / AIDS med IV-stoffbruk, er enda et eksempel. Aktuelle debatter om opioidkrisen og e-sigaretter fremhever ytterligere at vi ikke har utført skadereduksjon.

Oppstramming av forskrivning av farmasøytiske opiater utføres for å bekjempe opioidkrisen, vi har faktisk drevet pasienter til å bruke gate-heroin. Å godkjenne naloxon(motgift) til salg over disk for å reversere potensielt dødelige opioid overdoser er fortsatt en state-by-state debatt. Metadon, et opioid i farmasøytisk klasse som hjelper heroinavhengige bort fra gatemedikamenter, er fortsatt sterkt stigmatisert som "reseptbelagt heroin", selv om det har vist seg å hjelpe heroinavhengige til å leve produktive liv. Mens metadon er et opioid som, som heroin, kan forårsake døden, har den en langt sikrere stoffprofil enn heroin, så vel som nøye dosert forskrivning av spesialutdannede leger.

E-sigaretter, den såkalte elektroniske nikotinleveringsenheten som ikke er sigaretter i det hele tatt, har oppnådd et lignende stigma som metadon. Ekte (brennbare) sigaretter som Marlboro eller Camel brenner tobakk ved høy varme. I tillegg til å frigjøre nikotin fra tobakk, frigir varmen tjære, kreftfremkallende stoffer og andre giftstoffer som blir trukket inn i lungene. E-sigaretter oppvarmer en nikotinholdig væske ved lav varme for å skape en aerosol som trekkes inn i lungene. Dette gir nikotin som reduserer suget etter røyking uten samme dose av andre giftstoffer.

I Storbritannia, inkluderer den offisielle folkehelsepolitikken om skadereduksjon for røyking å fremme e-sigaretter som "95 prosent mindre skadelig enn sigaretter." I kontrast er e-sigarettdebatten på denne siden av Atlanterhavet dominert av sexy overskrifter som "Kreftfremkallende stoffer funnet i urin av e-sigarettbrukere" og lignende. Sjeldent uthevet er den lavere eksponeringen for kreftfremkallende forbindelser ved bruk av e-sigaretter sammenlignet med brennbare sigaretter, eller muligheten for at e-sigaretter kan hjelpe folk med å slutte å røyke, spesielt de som har mislyktes med andre røykesluttmetoder.


Politiske debatter som disse utføres ofte av folkesunnhetsgrupper mot myndighetene som kodifiserer regler og forskrifter som omgir disse problemene. Men det er helsepersonell som direkte møter deres virkelige effekter. Vi er de som setter heroinavhengige på livsstøtte når de tar overdose. De som behandler førstegradsbrannsårene av kreftrammede røykere som tenner en sigarett mens de bærer oksygenmasker, de som må svare direkte til pasientene når de banker på dødens dør.

Vi lever i en verden av voldsomme skader og ikke nok ressurser i helsevesenet til å ivareta dem. Vårt paradigme bør utvikle seg fra "ikke skade" til å "redusere skade." Kjedet av praktisk funksjon, har leger ikke lyst til å skyte for umuligheten av ingen skade. Det er på tide for oss å omfavne, på alle emner - sex, narkotika, røyking, etc. - skadereduksjon.

Skrevet av Amy Faith Ho, MD, medisinsk lege i Chicago.

Oversatt av Mette Orten.

https://www.statnews.com/2017/05/30/harm-reduction-health-care/

 

 


En sniktitt på fremtidens teknologi.

Posted by mette on June 26, 2017

Da e-sigaretter/damping først ble populært, ble det sett på som en midlertidig trend som ville forsvinne etter kort tid, lik tidligere døgnfluer.

I dag er personlige fordampere/e-sigaretter fortsatt blant de mest ettertraktede produktene og har millioner av brukere (og fans) rundt om i verden. Damping/vaping har definitivt blitt en del av den vanlige livsstilen.

Personlige fordampere selv har endret seg flere ganger gjennom årene. Som teknologien rundt moderne dampeutstyr vokste, ble nyere, bedre utstyr tilgjengelig. Hvor går vi herfra? Hvordan ser fremtidens teknologi ut? Det er det vi skal finne ut i denne artikkelen.

Bedre batterier.

Personlige fordampere har alltid vært batteridrevne enheter, så batteriteknologi er blant de viktigste elementene i teknologien. De fleste enheter bruker enten et innebygd litiumbatteri eller det vanlige 18650 oppladbare batteriet som er lett å finne. Noen sett bruker også de større 26650 batteriene for å gi en lengre batterilevetid på en enkelt ladning.

Bedre batterier blir lagt til de nyere kits mens vi snakker. Enheter med innebygde batterier kan nå strømme spolene lenger på en enkelt ladning. En større batterikapasitet og raskere ladetid gir brukerne en bedre dampeopplevelse generelt.

Mindre Mod Kits.

Denne forbedrede batteriteknologien har en annen fordel: mindre enheter. Mod kits er ikke lenger store og store. De blir mindre og mer effektive med hver interaksjon. Mindre kits tillater brukere å bære sitt utstyr uten behov for en spesiell veske eller etui. Dette nivået av praktisk er det som har ført flere brukere det siste året.

Mod kits tilbyr også flere funksjoner. Større effekt er ganske vanlig i disse dager, med mod kits som tilbyr mer enn 75W strøm. Kombinert med riktig tank og spoler, kan kraftige mod-sett produsere en tykkere damp med en mer avrundet, full smak fra e-væsken.

Effektiviteten har også blitt økt. Det finnes flere tilpasningsalternativer som lar brukerne oppnå den ideelle varmen for maksimal fordampning uten å kaste bort for mye batteristrøm i prosessen. Kombinert med større OLED- og LCD-skjermer, bedre kretser og andre fremskritt, ser vi på en veldig spennende fremtid.

Sub-Ohm Tanker.

Med effektivitet som hovedtema, innfører toppmerker også sub-Ohm-tanker som en del av deres produktoppstillinger. Å lage en sub-Ohm-spole pleide å kreve mye manuelt arbeid. Du måtte velge riktig kobber eller nikkel å bruke, og deretter lage spolene selv. I dag kan samme høye effektivitetsnivå oppnås med moderne tanker.

SMOK TFV8 er et godt eksempel på en sub-Ohm tank du kan bruke rett ut av boksen. De nye spiralformene tillater V8 å holde motstanden lav - så lav som 0,15 ohm for å være nøyaktig - noe som betyr at den bruker 50-260w strøm for å fordampe e-væsken perfekt. Disse tankene blir utrolig kraftige og de fortsetter å bli bedre.

Tankenes forbedringer stopper heller ikke ved effektivitet. Vi har nå ren økologisk bomull som gir fyldigere smaker fra e-væsker. Luftstrømssystemene er også utviklet for å tillate trekkjusteringer. Du kan finjustere dragnivået til din smak; De som er vant til et tyngre drag, kan for eksempel bare gjøre justeringer i luftstrømmen.

Flere smaker å velge mellom.

Elektroniske sigarettvæsker blir også bedre. Hele dampeopplevelsen avhenger av væsken du bruker og smaker du velger. Jo bedre smak, desto morsommere er opplevelsen. Næringen bak e-væske har funnet nye måter å produsere nøyaktige smaker som virkelig hever dampeopplevelsen til neste nivå.

«Halsrøsk» kan tilpasses til perfeksjon, så det er alltid en væske for enhver smak. Det samme kan sies for smaksblandinger, spesielt siden produsentene fortsetter å bli bedre og mer kreative ved å få dem til å smake veldig bra når de dampes.

Min personlige favoritt er den nyere linjen med menthol-væsker. Mynten og kjøligheten er så mye bedre enn siste generiske væsker laget for et par år siden. Du får det friske treffet i det øyeblikket du drar gjennom fordamperen.

Alle disse fremskrittene og endringene er bare begynnelsen. Damping vokser fortsatt i popularitet, så du kan forvente å se flere oppdateringer og nye trender som utvikler seg i bransjen. Det vil ikke vare lenge før vi ser mindre, kraftigere enheter som produserer ypperlige dampeopplevelser for både nye og eksisterende brukere.

Publisert i Times Square Chronicles 29.05.17. Oversatt av Mette Orten.

http://t2conline.com/a-look-at-the-future-of-vaping-technology/


I følge Food and Drug Administration (FDA), har røyking blant amerikanske videregående studenter blitt redusert siden 2011 - fra 15,8 prosent til 8,0 prosent - en bemerkelsesverdig og tidligere uventet folkehelse-seier.

Dessverre virker det som føderale myndigheter kan misforstå årsak for nedgangen. I sin kunngjøring gav FDA kommissær Scott Gottlieb æren for denne reduksjonen av røyking til et føderalt sponset program som bare har eksistert siden 2014.

FDA-kunngjøringen henviser ikke til at mye, om ikke mest, av de siste reduksjonene i tenåringsrøyking kan skyldes e-sigaretter til tross for at betydelige bevis i føderalt sponsede undersøkelser i USA og andre land viser at den bemerkelsesverdige reduksjonen i tenåring og voksen røyking har skjedd samtidig med e-sigaretters økende popularitet

Faktisk oppfordrer Gottlieb til fortsatt innsats for å redusere tenåringsbruk av alle ikke-farmasøytiske nikotinleveringsprodukter, samtidig som det oppfordres til å stole på de farmasøytiske nikotintyggegummiene, plastre, og andre produkter som har vist seg å ha marginal effektivitet de siste fire tiår.

Denne folkehelsen-seieren er for viktig til å etterlates til sjanse og gjetning. Hvis kommissær Gottlieb har bevis for å støtte kravet om at The Real Cost-kampanjen "allerede har bidratt til å forhindre at nesten 350 000 barn fra røyking av sigaretter siden det ble lansert i 2014," burde han presentere det til offentligheten.

Tilsynsmyndigheter og offentlige helsemyndigheter bør også presentere og diskutere bevis for og imot muligheten for at tilgjengeligheten av e-sigaretter og relaterte dampprodukter faktisk kan spille en viktig rolle for å sikre disse reduksjonene i røyking.

Dette er ikke et faglig spørsmål. Nylig bekreftede forskrifter fra Gottliebs egen FDA truer med å eliminere mer enn 99 prosent av e-cig-produkter fra markedet før utgangen av 2018, inkludert hele eller nesten alle vape-shop-komponenter i denne bransjen.

De begrensede dataene som er tilgjengelige, tyder sterkt på at dampeprodukter/e-sigaretter - med sin evne til å tilpasse enheter, smaker og styrker av nikotin for å tilfredsstille hver røykers preferanser og endre smaken og styrken over tid for å hindre tilbakefall til sigaretter er mer effektivt enn massemarkedsproduktene til å oppnå og opprettholde reduksjon i røyking både hos unge og voksne.

 

Artikkelen er skrevet av: Joel Nitzkin

Oversatt av: Mette Orten

 

 

 


 

1