Amerikanske myndigheter ignorerer e-sigaretters rolle i nedgang i røyking.


I følge Food and Drug Administration (FDA), har røyking blant amerikanske videregående studenter blitt redusert siden 2011 - fra 15,8 prosent til 8,0 prosent - en bemerkelsesverdig og tidligere uventet folkehelse-seier.

Dessverre virker det som føderale myndigheter kan misforstå årsak for nedgangen. I sin kunngjøring gav FDA kommissær Scott Gottlieb æren for denne reduksjonen av røyking til et føderalt sponset program som bare har eksistert siden 2014.

FDA-kunngjøringen henviser ikke til at mye, om ikke mest, av de siste reduksjonene i tenåringsrøyking kan skyldes e-sigaretter til tross for at betydelige bevis i føderalt sponsede undersøkelser i USA og andre land viser at den bemerkelsesverdige reduksjonen i tenåring og voksen røyking har skjedd samtidig med e-sigaretters økende popularitet

Faktisk oppfordrer Gottlieb til fortsatt innsats for å redusere tenåringsbruk av alle ikke-farmasøytiske nikotinleveringsprodukter, samtidig som det oppfordres til å stole på de farmasøytiske nikotintyggegummiene, plastre, og andre produkter som har vist seg å ha marginal effektivitet de siste fire tiår.

Denne folkehelsen-seieren er for viktig til å etterlates til sjanse og gjetning. Hvis kommissær Gottlieb har bevis for å støtte kravet om at The Real Cost-kampanjen "allerede har bidratt til å forhindre at nesten 350 000 barn fra røyking av sigaretter siden det ble lansert i 2014," burde han presentere det til offentligheten.

Tilsynsmyndigheter og offentlige helsemyndigheter bør også presentere og diskutere bevis for og imot muligheten for at tilgjengeligheten av e-sigaretter og relaterte dampprodukter faktisk kan spille en viktig rolle for å sikre disse reduksjonene i røyking.

Dette er ikke et faglig spørsmål. Nylig bekreftede forskrifter fra Gottliebs egen FDA truer med å eliminere mer enn 99 prosent av e-cig-produkter fra markedet før utgangen av 2018, inkludert hele eller nesten alle vape-shop-komponenter i denne bransjen.

De begrensede dataene som er tilgjengelige, tyder sterkt på at dampeprodukter/e-sigaretter - med sin evne til å tilpasse enheter, smaker og styrker av nikotin for å tilfredsstille hver røykers preferanser og endre smaken og styrken over tid for å hindre tilbakefall til sigaretter er mer effektivt enn massemarkedsproduktene til å oppnå og opprettholde reduksjon i røyking både hos unge og voksne.

 

Artikkelen er skrevet av: Joel Nitzkin

Oversatt av: Mette Orten