Hvor mange klikk er et menneskeliv verdt?


Media slår alarm på feil grunnlag. Kritikk avvises eller står ubesvart. Hvor mange klikk er et menneskeliv verdt? -spør vi Dagbladet og VG. Ser ikke media sitt ansvar ved bruk av uforsvarlige sensasjonelle overskrifter?

Vi har den siste tiden lest skremmende nyheter om amerikanere som blir innlagt med lungesykdom på sykehus med bruk av e-sigaretter som fellesnevner. Eller er det så enkelt?


 SISTE NYTT: Mange av prøvene som er testet av delstatene eller av FDA som en del av denne pågående undersøkelsen, er blitt identifisert som produkter som inneholder tetrahydrocannabinol (eller THC, en psykoaktiv komponent i marihuana), og videre, inneholdt de fleste av disse prøvene med THC betydelige mengder vitamin E-acetat. Vitamin E-acetat er et stoff som er til stede i aktuelle forbrukerprodukter eller kosttilskudd, men data er begrenset om effektene etter innånding.

Selv om FDA foreløpig ikke har nok data til å konkludere med at vitamin E-acetat er årsaken til lungeskaden i disse tilfellene, mener byrået at det er forsvarlig å unngå å inhalere dette stoffet.
https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/vaping-illnesses-consumers-can-help-protect-themselves-avoiding-tetrahydrocannabinol-thc-containing


I sakene som omtales fra Amerika har personene tilsatt blant annet hjemmelaget oljebasert THC. Hvorfor kom ikke dette tidligere frem i Dagbladets artikkel?

Hvorfor kommer det ikke frem at vi fra dampingens start i 2006 ikke har hatt lignende tilfeller i Norge til tross for at produktene benyttes av over 150.000 nordmenn? 
Detaljene i sakene er enten utelatt eller nevnt med liten skrift.

Journalister i Dagbladet og VG har mottatt kritikk for sakene de har publisert i Norge både fra brukerforeningen og privatpersoner men innlegg avvises eller står foreløpig(?) ubesvart. NRK har siden fått et tilsvar for sin dekning av saken men tar ikke kritikk.

Hvor mange klikk er et menneskeliv verdt spør vi etter å ha lest artiklene i VG og Dagbladet. 
Overskriften «E-sigaretter. Slår alarm etter dødsfall», gir beskjed om at e-sigaretter er farlig uten hold for dette.

Halvparten av de som røyker tobakkssigaretter dør eller får forkortet livet. Tobakksrøyking dreper.
E-sigaretter er et skadereduksjonsprodukt som har bidratt til at millioner har stumpet røyken til fordel for et produkt med 5% av skaderisikoen.

Det er en grunn til at elektriske artikler har pakningsvedlegg som beskriver korrekt bruk. Vi føner ikke håret mens vi sitter i et badekar fullt av vann. Hvis en fordamper og inhalerer klorin er det ikke damping eller utstyret som medfører at en blir syk. En har selv et ansvar for korrekt bruk av produkter.
NDS advarer mot eksperimentering med væske som ikke er ment for damping.

Damping eller dampeutstyr, kan ikke lastes for at enkelte ukritisk fremstiller eller kjøper og inhalerer kjemikalier som ikke er ment for damping.

Saken burde vært vinklet med fokus på innhold, ikke damping eller e-sigaretter. Damping av væske beregnet for damping medfører kun 5% skaderisiko til sammenligning med tobakkssigaretter. 
På lik linje som vi har et personlig ansvar for å bruke utstyr slik det skal brukes, har media et ansvar for å legge frem alle fakta i en sak de omtaler.

Norsk Dampselskap er brukerforeningen for e-sigarettbrukere i Norge og VI slår alarm!

Måten denne saken legges skremmer og hindrer røykere fra å bytte til et produkt med 5% av skaderisikoen.

Hvor mange klikk på sensasjonelle overskrifter og skrekkpropaganda er et menneskeliv verdt?
Ser ikke media sitt ansvar?

B968B74F-755A-428C-A1A7-7EBB1B55CE09.jpeg

Kilder:
https://www.wlfi.com/content/news/Health-officials-warn-people-about-vaping-inappropriate-substances-554683471.html?fbclid=IwAR00pymKuqAurXIvDaU-fHm7RuOmzw_U4dQdW2khbk8MZiaJ8c-Upq_BuzM

Om bruk av THC/olje:
https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/pas-pa-ikke-at-ga-for-vidt?publisherId=13559490&releaseId=13577811

Pressemelding skrevet av
Jeanett Bergfriedt Andersen.
https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/pas-pa-ikke-at-ga-for-vidt?publisherId=13559490&releaseId=13577811

Om e-sigaretter som skadereduksjonsprodukt:
https://www.gov.uk/government/publications/vaping-in-england-an-evidence-update-february-2019

https://www.rcplondon.ac.uk/projects/outputs/nicotine-without-smoke-tobacco-harm-reduction-0