Kan damping redusere antall psykisk syke røykere?


Damping er den nye erstatning for sigarettrøyking. Er det et bedre valg?

Denne relativt nye formen for å sende nikotin til blodet, er forskjellig fra konvensjonelle sigaretter som er avhengig av forbrenning av tobakk, papir og diverse stoffer.
E-sigaretter er drevet av et batteri og ser ut som en ekte sigarett (eller en smokk for voksne.) Inne i enheten er en patron fylt med en væske som inneholder nikotin, smaker som godteri og andre kjemikalier. Væsken oppvarmes til en damp som innåndes som en sigarett, og kalles damping.
Brukeren av e-sigaretter kan bestemme mengde nikotin han eller hun vil inhalere ved å kjøpe væske med en bestemt mengde. Tradisjonelle sigaretter inneholder ca 4 mg-14 mg nikotin, avhengig av merkevaren. Ifølge CDC absorberer en gjennomsnittlig røyker ca. 1 mg nikotin fra å røyke en sigarett, men det varierer selvsagt avhengig av mengden nikotin i merkevaren og hvor dypt røyken innåndes. Folk som bytter til en e-sigarett, kan vende seg til diagrammer som viser mengden nikotin som skal brukes til å svare til mengden de pleide å få fra en tradisjonell sigarett. Forhåpentligvis vil de bruke e-sigarettene til å konsumere mindre nikotin.

Mange røyker fortsatt fordi nikotin synes å forbedre sinnsstemning og kognisjon. Faktisk har røyking blitt beskrevet som et middel til selvmedisinering som brukes til å redusere depresjon, angst og til og med distraherbarhet. Kanskje på grunn av dette, er de som lider av psykiske lidelser, en av de største undergruppene av folk som fortsatt røyker.
Ifølge stoffmisbruk og administrasjon av psykisk helseforsyning, røyker om lag 18 prosent av hele den amerikanske befolkningen. Imidlertid er frekvensen mye høyere blant dem som er psykisk syke. NAMI, The National Alliance on Mental Illness, rapporterte at 60 prosent av de med depresjon røyker, og tallet øker til 90 prosent blant de med schizofreni.

Nikotinens positive effekt på humør er målbar, men det virker ikke på alle. Hjerneceller som inneholder nevrotransmittere som er involvert i vår atferd og følelsesmessige tilstand, inneholder steder eller reseptorer som er følsomme overfor tilstedeværelse av nikotin. Disse nikotinreceptorene kan styrke effekten av dopamin, serotonin og andre nevrotransmittere for humøret, noe som får røykeren til å føle seg mindre engstelig og deprimert. Personer som lider av ADHD, kan også bruke nikotin for å øke oppmerksomheten og konsentrasjonen, da det antas å ha en effekt på hjernen ligner den av legemidler som brukes til denne lidelsen.

Uansett fordelene ved humør og kognisjon, kan man ikke minimere eller ignorere de negative konsekvensene av å bringe nikotin inn i kroppen. I en konvensjonell sigarett kan tjære og et mangfold av andre stoffer som er involvert i forbrenningen, være skurkene i de kreftfremkallende effektene av røyking på individet, sammen med åndedretts- og andre problemer som de som blir utsatt for bruksrøyk.
E-sigaretter har ikke blitt brukt lenge nok til å oppdage helsekonsekvensene av vanlig bruk, men nikotin er et stoff og har dermed potensial for skade, uansett hvordan det administreres. Og det triste faktum er at noen som begynner å røyke som en måte å redusere smerten av depresjon og angst, kan forbli avhengige av sigaretter lenge etter at psykisk sykdom har blitt hjulpet av medisinering og terapi.

Kan damping være løsningen for å bryte avhengigheten, eller i det minste redusere helserisikoen?
Nikotinen som leveres i oppvarmet væske som innåndes og puffes ut, er ikke i en matrise av kreftfremkallende stoffer, men tilsatt i en målt form til en væske i sigarettens beholder. Mengden nikotin i e-sigaretten kan sakte reduseres og til slutt fjernes helt, slik at alt som er igjen, er den muntlige tilfredsstillelsen av å suge på et rør som avgir damp.

https://www.psychologytoday.com/blog/the-antidepressant-diet/201706/can-e-cigarettes-reduce-smoking-among-the-mentally-ill