Myter kaster barnet ut med badevannet


Myter om e-sigaretter kaster barnet ut med badevannet skriver Adam B. Summers.

Det er neppe nyheter når en politiker eller interessegruppe demoniserer en bestemt gruppe eller bedrift eller bransje for å kjøpe seg politiske poeng eller fremme sin agenda. Men fakta og bevis bør fortsatt bety noe.
Dette har spesielt vært rettet mot E-sigarettindustrien de siste årene.

I fjor, ble det i California vedtatt et tiltak for å regulere e-sigaretter som tobakksprodukter - inkludert et forbud mot bruk av dem på arbeidsplasser, skoler, restauranter og offentlige bygninger - til tross for at de ikke inneholder tobakk og ikke produserer røyk.

"Enten du får folk hekta på e-sigaretter eller vanlige sigaretter, skapes nikotinavhengighet, og det dreper", sa daværende stats-senator Mark Leno, som ledet anti-e-sigarettangrepet, til Reuters i 2015.

"Vi kommer til å se hundretusener av familiemedlemmer og venner dø av e-sigarettbruk, akkurat som vi gjorde fra tradisjonell tobakksbruk."

Bortsett fra at nikotin IKKE dreper. Selv om det kan være vanedannende, er effekten av nikotin i seg selv ubetydelig.
Det er alle giftstoffer og kreftfremkallende stoffer i brennbare sigaretter som forårsaker store helseproblemer - stoffer som er fraværende i e-sigaretter.
E-sigaretter vil høyst sannsynlig redde mange liv fordi de ofte blir brukt til røykeslutt.

The Royal College of Physicians, en respektert britisk legegruppe som bidrar til å etablere nasjonale medisinske standarder, konkluderte i en studie publisert i fjor at de langsiktige helsefarene ved damping neppe overstiger 5% av skadepotensialet fra tobakksrøyk.
Disse resultatene var tilsvarende i en 2013 studie publisert i en peer-reviewed tidsskrift "Tobacco Control" som viste at "nivåene av potensielt giftige forbindelser i damp fra e-sigaretter er 9 til 450 ganger lavere enn de i røyken fra konvensjonelle sigaretter. "

Media er også skyldige i å videreføre e-sigarett myter og misforståelser. Tenk deg for eksempel en nylig "Orange County Register" nyhetsartikkel med den illevarslende tittelen, "E-sigaretter er lettere å få tak i i butikker i Sør-California enn ferske råvarer".

Påstanden var basert på en undersøkelse av 7.100 butikker over hele staten utført av Folkehelse California i "Sunne butikker for et sunt samfunn" -kampanjen.
Som artikkelen forklarte: "Undersøkelsen inkluderte apotek, supermarkeder, nærbutikker og tobakksbutikker."

Hvor sjokkerende er det at ferske råvarer ikke er tilgjengelig i apotek, kiosker og tobakksbutikker! Tittelen kunne like godt ha vært "Lettere å få tak i barneleker enn ferske råvarer i butikker i Sør California."
Men demoniseringen slutter ikke der. "Mange av disse butikkene ligger i umiddelbar nærhet til skoler," Ravi Choudhuri, fra Amerikansk lungeforening uttalte "Vi vet fra alle forskjellige typer forskning at dette er en inngangsport til tobakksbruk."

Ah, ja, "for barna" -kortet, som har blitt brukt til å rettferdiggjøre alle slags statlige reguleringer, skatter og forbud. Men inngangsport-teorien har også vist seg å være en myte. Som Royal College of Physicians studie konkluderte med, "det er ingen bevis" på at noe slikt "har oppstått i vesentlig grad i Storbritannia". Tilsvarende forskere fra Virginia Commonwealth University bemerket i en studie publisert i desember at "det ikke er mer sannsynlig at nåværende e-sigarettbrukere går videre til å røyke enn unge voksne som ikke benytter e-sigaretter. "
Storbritannias forskningssenter på rusmiddelbruk kom til samme konklusjon i fjor, men prøvde å øke bevisstheten om en annen urovekkende trend:
"Det er mer bekymringsfullt, spesielt for de unge som røyker, at unøyaktige oppfatninger av e-sigaretter kan føre til vedvarende bruk av brennbar tobakk, uavhengig av det faktum at Public Health England har konkludert at bruk er 95 prosent mindre skadelig enn vanlige sigaretter, "sa forsker Dr. Neil McKeganey.

I sin iver etter å straffe den onde tobakksindustrien, har mange kastet barnet ut med badevannet ved å ignorere vitenskapelige bevis, feil-kategorisere e-sigaretter som farlig tobakksprodukt og kveler og begrenser tilgangen til, en teknologi som bidrar til at titusener av mennesker - kanskje fler - trygt og effektivt slutter å røyke hvert år.

Tross alt, hvordan ville politikere og myndigheter rettferdiggjøre sine skattepenge-finansierte kampanjer uten en krise- selv en TENKT krise?

Skrevet av Adam B. Summers, spaltist i Sør Californias nyhetsgruppe.

Oversatt av Mette Orten
http://m.ocregister.com/articles/group-746556-business-points.html